Judo

Judo (柔道 jūdō) is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst. Jigoro Kano is de grondlegger van deze sport en heeft dit ontwikkeld rond 1882 uit het Jiu-Jitsu. Judo betekent de “zachte weg”. De achterliggende gedachte is dat de technieken zonder kracht dienen te worden uitgevoerd door het gewicht van de tegenstander te gebruiken. Daarbij is balans tussen lichaam en geest een belangrijk aspect. Kano zag judo als een opvoedkundige methode. Door Judo leer je positief omgaan met agressie. Judo is bovendien beschaafd. Zonder je tegenstander te blesseren, leer je hem of haar te overmeesteren.

Judo is namelijk een sport voor jong en oud. Het is een sport waarbij motoriek, balans en snelheid belangrijk zijn. Niet alleen de technische aspecten zijn van belang, judo is ook een heel sociale sport. Het vertrouwen in de ander is een belangrijk onderdeel, maar ook respect voor elkaar. Veel kinderen hebben baat bij het beoefenen van deze sport zowel lichamelijk, sociaal als geestelijk. Er is niet voor niets een grote afdeling binnen het judo die zich richt op (geestelijk) gehandicapten en mensen met een gedragsstoornis; het G-Judo.

Judo is een traditionele sport waarbij de rituelen die van oorsprong worden gebruikt nog altijd in ere worden gehouden. Zo wordt er door middel van buigingen aan het begin van de les respect getoond voor de mat, de trainer en medeleerlingen. Ook is het dragen van een judopak (gi) verplicht. Dit is niet alleen praktisch maar stamt af van de kledingstijl van de 19e eeuw in Japan. Daarnaast zijn er binnen het judo 2 stromingen. Het traditionele technisch judo waarbij het perfect uitvoeren van technieken het belangrijkste is. Deze technieken worden in een vast traditioneel patroon en vormen uitgevoerd. Deze patronen heten Kata’s en zijn gebaseerd op het gevechten tussen Samurai. Het dragen van het harnas zorgt voor een vertraging in de snelheid van technieken waardoor het uitvoeren van Kata’s een elegante vertoning is. Het andere onderdeel is het wedstrijdjudo. Het basisprincipe is de tegenstander zo snel mogelijk op de grond te krijgen. Dit hoeft niet per se met een technisch perfecte worp. In het wedstrijd judo is snelheid en timing erg belangrijk. Aangezien tegenwoordig Judo ook een olympische sport is, is het belang van kracht meer naar voren gekomen.

Er wordt vaker gezegd dat men OF kiest voor technisch judo OF wedstrijd judo, maar niet allebei. Het aanleren van de technieken is namelijk gebaseerd op verschillende invalshoeken die soms lastig door elkaar te gebruiken zijn. Daarnaast is het ook wat iemand wil. Wil je namelijk streven naar overwinning en prestatiedrang in wedstrijden of wil je streven naar perfectie in technieken. De keuze is aan jou. Kortom houd je van een sport die je uitdaging biedt voor lichaam en geest, waarbij je nooit uitgeleerd raakt en respect belangrijk vindt, dan is judo echt iets voor jou!